Dünya üzerinde bağımsızlığını ilan eden devletler varlığını sürdürebilmek için ekonomiye ihtiyaç duyar. Sağlam ekonomiye bağlı olan devletlerin uzun yıllar boyunca bölgesel güç ve refah ortamında yaşamını gösterir. Ekonomisinin yeterli olan ülkeler sorunlarını hızlı şekilde çözerek halk kolay şekilde huzura kavuşur.
Günümüzde ülke ekonomisinin güçlülüğünü ve büyük ölçüde diğer ülkelerle yaptığı ticari antlaşmalara göre ölçülmesidir. İthalat ve ihracat kavramları bu noktalarda insan yaşamına ulaşmaktadır.
İthalat: İhtiyaç olan ürünü dışarıdan temin edilerek ülkesinde kullanılmasıdır.
İhracat: Kendi ülkesinde yetişen ürünleri dış ülkelere satılmasına denir.
İthalat oranının fazla olması ülke içinde ekonomik sorunlara sebep olur. Aşırı derecede talep fazlalığı olacağından bunun karşılanması dövizin fazla olmasını gerektirir. Dövizi olmayan ülkeler için ithalat gerçekleşmediği gibi daha da zorlanmış olacaklardır. Bütçelerinin kontrolünü sağlayamayarak ekonomik kriz kaçınılmaz hale gelir.
İhracat yapan ülkeler ekonomik olarak iyi durumda olurlar. Üretken oldukları gibi dış ülkelerin taleplerini karşılayarak çok iyi zamanlara sahip olabilirler. Dövizlerinin güçlü olması halkın refah içinde yaşayarak sorunları kolaylıkla aşabileceklerini gösterir.