Türkiye Bölgeler

İç Anadolu Bölgesi Halk Oyunları

Ülkemiz coğrafi özelliklere göre yedi farklı bölgeye ayrılmıştır. Her bölgenin kültürel özellikleri de birbirine göre farklılıklar gösterir. İç Anadolu bölgesinin halk oyunları ülke genelinde tanınan oyun türleridir. Bölge insanı eğlence, kutlama, örf ve adetlerine uygun şekilde halk oyunlarını hayatlarına dahil etmişlerdir. Yöresel olarak halk oyunlarına halk tarafından büyük ilgi gösterilmektedir. …

Devamını Oku

Marmara Bölgesinin Şehirleri

Marmara bölgesi toprak açısı bakımından oldukça geniş alanlara sahiptir. Nüfus oranı ülke genelinde ilk sırada bulunmaktadır. Bölgenin sanayileşme, üretim, yaşam alanı olarak gelişmiş olması etki yaratmaktadır. Nüfus oranının artış gösterdiği noktalar daha gelişmiş bölgeler olarak görülmektedir. Nüfus oranında önemli ölçüde gelişme gösteren yerler daha çok üst refah düzeyine sahip insanların …

Devamını Oku

Akdeniz Bölgesinin Yeraltı Zenginlikleri

Akdeniz dağlık ve engebeli arazilerle çevrili olduğundan dolayı yer altı zenginliklerinden yeterince yararlanılmamıştır. İmkanlar doğrultusunda kaynaklara ulaşmak zorlu dönemden geçtiğinden dolayı fırsatlar doğrultusunda sağlanıyor. Bölgede çıkartılan madenler sayesinde yer altı zenginliği gelişmiştir. Bu sayede turizm ve üretim bakımından yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bir çok değerli bilinmektedir. Akdeniz bölgesinin yer …

Devamını Oku

İç Anadolu Bölgesinin Irmakları

İç Anadolu bölgesi dağlık alanlara sahiptir. Yüksek dağlardan dolayı sınırından sınır olmaması iç kesimlerde toplanan suların belli bir ırmak akışını oluşturmuştur. Güney kesimleri sularını denize göndermezler. Havlar geniş bir alanda olduğundan dolayı bunların etrafı göllerle çevriliri. İç Anadolu bölgesinde ırmakların suyu Kızılırmak, Sakarya ve Yeşilırmak’ın kolu olan Çekerek suyu sayesinde …

Devamını Oku

Akdeniz Bölgesi Türküleri ve Sözleri

Akdeniz Bölgesi denize kıyı olması ile sadece değil ayı zamanda türküleri ile de bilinir. Türküleri nesilden nesle aktarılmış olan kültürel değerlerindendir. Anonim olarak bir çok türkücü yazdıkları halen kulaklarda duyulmaktadır. Bölgeye ait olan Türküler beğenilerek dinlenmektedir. Geyinmiş Kuşanmış Yayladan Gelir Geyinmiş Kuşanmış Yayladan Gelir Bize Bu Ayrılık Mevla’dan Gelir Aman …

Devamını Oku

Karadeniz Bölgesinin Kültürel Özellikleri

Karadeniz bölgesi bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Rumlardan kalan tarihi kalıntılar halen ayaktadır. Bölgenin kültürel özellikleri ülkemizin geneline göre farklılık göstermektedir. Şive, yemek ve yöresel çalgıları olan kemençe, oyunu ise horon’dur. Karadeniz Şivesi Bölgenin şivesi laz şivesi olarak bilinir. Harfleri ve kelimeleri değiştirerek kullanırlar. Abrul: Nisan Bece: Bu gece …

Devamını Oku

Karadeniz Bölgesi İlleri

Yedi coğrafi bölgelerimizden olup ülkemizin en büyük kuzey sınırlarına sahiptir. Adını kıyı olduğu Karadeniz’den almıştır. Büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır. Doğudan batıya en büyük mesafe farklılığı vardır. Bölgede geçim çay ve fındıkçılık ile sağlanmaktadır. Fındık bakımından dünyanın %60’lık ihtiyacını karşılar. Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak Karadeniz’e dökülmektedir. Bölgenin …

Devamını Oku

Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

Marmara bölgesi yedi coğrafi bölgelerden olup nüfus ve ekonomik bakımdan oldukça önemlidir. Büyük şehirleri içinde barındıran bölgenin temel ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Yüzölçümü bakımından tarımcılığın en çok yapıldığı bölgedir. Arazilerin engebeli ve düz olmasından dolayı tarım yaygındır. Tarımcılığın yoğun olarak yapılmasının sebeplerinden birisi nakliye ve ihtiyacın çok olmasıdır. Yetiştirilen tarım ürünlerinin …

Devamını Oku

Marmara Bölgesinde Çıkarılan Madenler Nelerdir

Marmara bölgesi yer altı kaynakları az olduğundan dolayı madencilik yoğun şekilde yapılmazlar. Bölgede çıkartılan madenlerin belli başlıları ise linyit, mermer, volfram, doğalgaz ve demir üretiminde bol miktarda bulunur. Bölgenin dağlık yerlerden oluşması ve denizlerle çevrili olmasından dolayı madencilik yeteri kadar yapılmamaktadır. Madenler ve çıkartıldıkları iller. Linyit: Çanakkale Mermer: Bilecik ve …

Devamını Oku

İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

İç Anadolu bölgesi ekonomik yönden gelişmişliğini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Bölge dağlık alanlardan oluştuğundan dolayı sanayinin pek gelişmediği görülmüştür. Bölgede tarımsal ve hayvancılık alanında gelişmeler olurken ulaşımın sorunlu olmasından sanayi alanında gelişmeler yeteri kadar olmamıştır. Tarım bakımından oldukça zengin bölgemizdir. Ekim ve dikim bakımından Marmara bölgesi ilk sırada alırken İç …

Devamını Oku