Akdeniz Bölgesinin Özellikleri

Ülkemiz özellikleri bakımından yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. En güneyinde yer alan Akdeniz Bölgesi, adını Akdeniz’den almıştır. Bölgenin iklimi kendine has Akdeniz iklimidir. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçmektedir.

Kıyı kesimlerinde yükselti az, iç kesimlerde yükseltinin fazla olduğu sisteme sahiptir. Dağlar kıyıya paralel uzanırlar. Akarsu ve göllerin yanı sıra sıradağlar ve geçitler yer alır. Akdeniz iklimine bağlı olarak endemik bitki türleri yetişmektedir. Yer yer platolar bulunur.

Bölgenin akarsuları düzensiz rejime sahiptir. Akdeniz ikliminde yağışlar genellikle kış mevsiminde görülmektedir. Bölgenin en önemli akarsuları Asi, Seyhan, Ceyhan, Göksu, Manavgat, Aksu ve Dalaman çayıdır. Göl bakımından oldukça zengindir.

Bölge altyapı bakımından oldukça gelişmiştir. Turistleri kendisine çekmesi ile beraber ekonomik olarak gelirlere sahiptir. Geniş iş çeşitliliği sayesinde bölge sürekli göç almaktadır. Yeryüzü şekilleri ve iklimi tarımla elverişli bölge haline getirmiştir. Turizm faaliyetleri hızla gelişme göstermiştir. Bölgede deniz turizmi, kültür turizmi, inanç turizmi büyük ilgi görmektedir. Antalya, Muğla, Isparta, Antakya gibi illeri turistler tarafından büyük ilgi gösterilmektedir.

Bölgenin gelir kaynaklarını turizm, tarımcılık ve hayvancılıktır. Bölge halkı tarımcılığa yoğunlaşmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir