Atatürk’ün Sanata Verdiği Önem Kısaca

Atatürk sanata ve sanatçıya hayranlıkla bakardı. Cumhuriyet döneminden önce sanatçılara hayranlığı vardı. Cumhuriyet ile sanatçılara büyük imkanlar tanımıştır. Ülke yeniden kurulurken sanatçılar el üstünde tutulmuş, sanatla uğraşan herkese yardım sağlanmıştır. Güzel sanatlara olan ilgisini sanatçılara verdiği önem ile göstermiştir. İnkılaplar yerine ulaşırken medeniyetin sanatla tekrar ayağa kalkmasını istemiştir. Sanatçılara yurtdışında eğitim imkanı sağlamıştır. Bir ülkenin sanatsız olmayacağını vurgulayarak sanata ne kadar önem verdiğini göstermiştir.

Avrupa’nın birçok ülkesine öğrenciler heykel, mimarlık ve resim sanatlarını öğrenmesi için gönderilmiştir. Fransa, Almanya, Avusturya gibi birçok ülkede güzel sanatları tanımaları için sanatçılar gönderilmiştir. Resim sanatlarının geliştirilmesi için birçok sanat öğrencisi yurtdışına gönderildi.

Atatürk’ün Sanatçı ile ilgili Bir Anısı
İstanbul Şehir Tiyatrosu’ndan Ankara’ya gelen sanatılar temsiller vermektedir. Henüz tiyatroları kurulu olmadan sanatçılar sanatlarını icra etmektedir. Ankara’da temsillerden birini izleyen Atatürk, sanatçıları Çankaya köşküne davet eder. Çankaya’da sanatçıları ağırlar, kendilerine iltifatlar eder, ihtiyaçları olup olmadıklarını sorar. Ayrılma vakti geldiğinde Atatürk’ün elini öpmek istemişlerdir fakat Atatürk “Sanatçı el öpmez, sanatçının eli öpülür” diyerek sanatçılara verdiği önemi bir kez daha göstermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir