Sümerlerde ve Hititlerde Yazı Hangi Amaçla Kullanılmıştır

Yazı insanlığın yaptığı en önemli icatlardan biri olarak geçmişten günümüze gelmiştir. İnsanlar yazının ilk bulunmasıyla günümüzün yanı sıra farklı alanlarda kullanarak yararlanmıştır. Sümerler ve Hititlerde yazının hangi amaçlar doğrultusunda kullandığını sizlere sunacağız.

Asya’dan Mezopotamya’ya yerleşen Sümerler için 5500 yıl öncesine kadar çivi yazısı bulundu. İnsanlar çivi yazısını kullanırken çeşitli amaçlar doğrultusunda hareket etmişlerdir. Sümerler döneminde bulunan ve geliştirilen yazı insanlar için daha çok devlet işlerinde kullanılmıştır. Çivi yazısı devlet hazinelerinin, tapınak gelir ve giderlerinin, işçilerin ücretleri, günlük ve aylık gelir giderlerin hesaplanması amaçlı kullanıldı. Yanı sıra boşanma, miras işlerinde kullanılarak yararlanılmıştır. İnsanlar arasında iletişim alanında geri bırakılmıştır. Not alınması gereken kayıtlarda çivi yazısından yararlanıldı.

Anadolu’da gelişen Hititler için kendi hiyeroglif yazısının yanı sıra çivi yazısı kullanılmıştır. Mühürlerde, anıtlarda kullanılarak yaşamları kayıt altına almıştır.

Geçmişten günümüze kalan miraslar arasında çivi yazısıyla yazılan bir çok anıt bulunmaktadır. Orhun abideleri gibi çeşitli anıtlar çivi yazısıyla yazılmış, o dönem hakkında bilgi verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir