Soyadı Kanunu Hakkında Kısa Bilgi

Soyadı kanunu sayesinde insanların kütüklerinin belirlenmesi kolaylaşmıştır. Osmanlı döneminde yapılmayan yenilikler Cumhuriyetin kurulması ile yapılmıştır. Yönetimde halk arasında insanlar baba ismi, doğup büyüdüğü yerler doğrultusunda tanınıyordu.

Örn: Muşlu Mehmet, Laz Temel yada Ahmet oğlu Mehmet, Cuma oğlu Hasan, Temel oğlu Dursun gibi tanınırlardı.

Tarih boyunca bir çok isim karışıklığı yaşanarak kimin kim olduğu bilinmemiştir. Devamlı karışıklıklar yaşanarak insanların yaşamları olumsuz etkilenmiştir. Vefat olma durumunda bir çok kişi ortaya çıkarak akraba bağlılıkları iddia etmişlerdir. Bunlar nüfus dairelerinde karışıklığa ve adaletsizliğe sebep olmaktaydı. Miras konularında yaşanan sorunlardan dolayı bir çok kez sıkıntı yaşanmıştır.

Atatürk’ün getirdiği soyadı kanunu sayesinde herkesin Türkçe soyadı alması gerekti. Unvan taşıyan soyadlarının (bey, ağa, efendi, başkan, padişah, sultan, sahip) alınması yasaklanmıştır. Kişiler nüfus müdürlüklerine giderek kendilerine soyadı almışlardır.

Soyadı kanunu 21 Haziran 1934 yılında çıkartıldı. Kullanılan soyadları artık insanların kütüklerini belirleyerek karışıklılığın önüne geçmiştir. Türkçe kelimeler kullanılarak gülünç, üstünlük göstermeyen kelimeler kullanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir