Solunum Organlarının Görevleri Nelerdir

Solunum organları burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğerden oluşur. Sistemin oluşması için organların bir araya gelerek bütünlük oluşturmalıdır.

Burun: Havanın ciğerlerimize ulaşması ve dışarı çıkması için kullandığımız yoldur. İnsan solunum sisteminin bir parçasıdır. Burnun en uç bölgesinde koklama, sinir uçları olmaya yarayan tüyler vardır. Burun kısmında bulunan tüyler havanın nemlenmesini sağlayarak ciğerlerimize iletilmesinde görevlidir.

Yutak: Ağız ve burun boşluğu olan kısmı birleştirir. Havanın soluk borusundan, yemeklerin yemek borusundan geçmesini sağlar.

Gırtlak: Yutaktan gelen havanın soluk borusunda iletilecek olan yerdir. Kıkırdak yapıya sahip gırtlağımızdır.

Soluk borusu: Yutak v akciğer arasında 10-12cm uzunluğuna sahip borudur. Kıkırdak halkalara sahiptir. Soluk borusunun içinde titrek tüyler ve dokular bulunur. Nemli olup tüyler kaçak toz tanelerinin yakalanarak balgamla dışarı atılmasını sağlar.

Akciğer: Göğüs kafesinin altında akciğerimiz bulunur. Sağ ve sol olmak üzere iki akciğerimiz havanın gelmesiyle baloncukların şişmesin sağlar. Hava kesecikleri hava dolarak kirli havanın dışarıya atılması için gönderilir. Solunan havada %21 oksijen %78 azot, %1 gaz vardır. Solunan havanın sadece %21’lik oksijenin %5-6’sını kullanarak dışarı geri verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir