Meslek Seçimini Etkileyen Faktörler

Meslek seçiminde ilk önde yetenek gelir. Daha sonra ilgi ve bireyin alacağı eğitim takip eder. Bulunduğu ortam, hayat şartları, toplumsal gereksinmeler, yaşadığı yerde ki ekonomik faaliyetler bireylerin meslek seçimlerinde önemlidir.

Daha çok küçük yaşlarda ailenin dikkatiyle çocukta keşfedilecek yetenekleri doğrultusunda üstünde duracakları bir eğitim planı çizerler ve o doğrultuda ilerlerseler çocuğun mesleğini çok erken bir yaşta yeteneği doğrultusunda belirlemiş olurlar. Burada ailenin dikkati ve ilgisi çok önemlidir.

Aile bireylerinden anne veya baba veya ikisinin mesleği Doktor yada avukatlıksa çocukta da o alanda ilgi gelişebilir ve ilerde o mesleklerden birini seçebilir. Belli dönemlerde bireyler çevrelerindeki kişilerden etkilenerek onların mesleklerine ilgi duyarlar ve seçimlerini o doğrultuda yapabilirler.

Okuldaki başarıları öğretmenleri tarafından değerlendirilerek çocuğa meslek seçiminde yön verebilirler. Dönem, dönem bazı meslekler daha ön plana çıkar. Bu gibi durumlarda güncel olan meslek seçimleri de artar. Bireyin fiziksel özellikleri de meslek seçimlerinde etkendir. Özellikle bazı mesleklerde fiziki özellikler gerektir. Örneğin polis ve asker olmak isteyenler de boy, kilo için standart ölçüler aranır. Ailenin ekonomisi çocuklarının eğitimine maddi olarak yetemeyebilir. Şartlar her ne kadar zorlanırsa zorlansın bu durumun üstesinden gelemezlerse meslek seçimleri de o doğrultuda olur. Kısa yoldan para kazanmak için o zamanda bulunan iş meslekleri olur.

Kırsal kesimlerde imkanlar dahilinde çocuklar okutulmak birer meslek sahibi olabilmelerini sağlanmak için büyük şehirlere gönderilir. Bu gibi çocuklar şanslıdır. Bu imkanı bulamayanlar ise o bölgedeki işlerde köyde yaşıyorlarsa da köydeki iş ortamlarında çalışarak meslek edinirler. Görüldüğü üzere meslek seçimi için bir çok faktör rol oynamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir