Lozan Konferansında Çözülemeyen Sorunlar

Lozan konferansında masada görüşülen konuların bütünü ile çözüme ulaştırılamamıştır. Sorunlar masada kalarak devamlılığını gösterdi. Musul sorunu başta olup petrol yataklarının himayesi konusunda anlaşmaya uzlaşılmadı. İngiltere Musul’u, Almanya Hakkari’yi kontrol altına alacaktı. Karar Milletler Cemiyetlerine bırakılarak herhangi bir karar alınmadı. Milletler cemiyeti tarafından Musul’u Irak, Hakkari’nin Türkiye’ye verilmesi kararlaştırıldı.

Boğazlar sorunu en önemlilerindeydi. İşgalci devletler tarafından bırakılması ulusal egemenliklerini tehdit etmekteydi. Teklifi TBMM kabul etmedi ve 1936 yılında kısıtlayıcı hükümler kaldırılmıştır.

Fransa ve Türkiye arasındaki Ankara anlaşmasına göre Hatay sınırlarımızın dışında bırakılır. Atatürk’ün çabaları sayesinde 1939 yılında Hatay Türk topraklarına dahil edilmiştir. Ulusal sınırlarımız belirlenerek kontrol edildi.

Balkan savaşları sonucunda Ege adaları kaybedilmiş tekrar geri alınması için İsmet Paşa konferansta belirtmesine rağmen olumlu sonuç alınamadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir