Bilginin aktarılmasını sağlarken kullanılan araçlara denir. Bireysel veya çoğul olarak iletişim sağlanarak başkalarının düşünce ve duygularının anlaşılması sağlanır. Algılama ve algılatma olarak iletişim sağlanarak bilgi aktarılır.
Bilişsel iletişim araçları: Teknoloji araçlarından faydalanarak yapılan iletişime denir. bunlar sanal ortamda kullanılan e-posta, form, chat, bloglar çeşitli alanlarla iletişim kurulmasıdır.
Görsel ve işitsel iletişim araçları: Gözümüze ve kulağımıza hitap eden iletişim araçlarıdır. Televizyon, sinema, radyo, pankartlardır.
Telekomünikasyon iletişim araçları: Göze ve kulağa hitap ede elektrikli ve elektronik aletlerdir. Cep telefonu, fax, mesajlaşma, telex gibidir.
Kali grafik iletişim araçları: Yayın evleri tarafından yazı ve çizi ile oluşturulan haberleşmedir. Gazete, dergi, afiş, ilanlar, notlar, kitaplardır.
Organizasyon iletişim araçları: Toplu ekipler tarafından düzenlenen çalışmalardır. Birden çok kişiye hitap eden fuar, event, konser, fuar, defile, konferans, opera, müzik salonları.
Sanatsal iletişim araçları: Sanatçı tarafından hazırlanan iletişim araçlarıdır. Dans, resim, müzik, şarkı, sergi, konser, tiyatro, heykel.