Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Meslekler

Ovaları ile geniş yer kaplayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde halk geçimini genellikle tarımcılıkla sağlar. Bölgede Fırat ve Dicle nehirleri verimli ovalara sahip olmasını sağlamıştır. Bölge ekonomisine canlılık getirerek yılda birden çok kez ürün alınabilir olmuştur. Bölgede tarımcılık alanında zeytin, buğday, pamuk, Antep fıstığı, arpa, kırmızı mercimek, nohut, üzüm çeşitleri ve meyve yetiştiriciliği yapılır. Bölgenin gelişmesi ve kalkınması için GAP adında barajlar kurularak hem enerji hem de su kaynakları sağlanmıştır.

GAP kapsamında pamuk üretiminde ilk sırayı almıştır. Üretimi, işlenmesi ve pazarlanmasında önemli role sahiptir. Tekstil sanayisinin de hammaddesi olan pamuk sayesinde iş alanları genişlemiştir. Pamuk toplama ücretli çalışan işçiler tarafından yapılarak verim alınmıştır. Tohumundan her şeyine kadar pamuklardan yararlanılmaktadır.

Petrol üretiminde de gelişmiştir. Ülkemizde önemli petrol yatakları bu bölgemizde bulunmaktadır. 1955 yılında Batman Rafinerisi kurulmuş ve petrolün işlenmesi için çalışmalar devam edilmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin meslekleri şunlardır:

Sanayi

İşçilik

Tarımcılık

Çiftçilik

Madencilik

Petrol mühendisliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir