Türkiye’de İç Göçlerin Nedenleri ve Sonuçları

Ülkemizde nüfus olarak hareketlenme 50’li yıllarda sanayileşme gelişmesi ve insanların yeni iş imkanları adına şehirlere göç etmesiyle başlamıştır. İç göçlerin başlamasında yaşam sıkıntısı olduğu gibi yeni iş imkanları ile zengin olma hayali ile köylerde şehirlere gerçekleşmiştir.

İç göçlerin nedenleri;
Nüfusun artış göstermesi,
Miras kalan tarım alanlarının paylaşılmaması,
Yeni iş imkanları arayışı,
Sanayinin hızla gelişmesi,
Terör ve kan davaları,
Çevresel sıkıntılar,
Eğitim yetersizliği,
Kültürlerin zıtlaşması,
Alt yapı yetersizliği,
Eğitim, sağlık ve trafik sorunları,
Hayaller…

İç göçlerin sonuçları;
Köy hayatı yetersiz gelerek şehirlere göç eden insanlar için hayatlarında sıkıntılar yaşanmıştır. Kültür olarak farklılıktan dolayı çevresel sıkıntılar içinde olmuştur. Kent nüfusları hızla artış gösterdiğinden dolayı yetersizlikte onunla beraber artmıştır. Nüfus artışı ile beraber işsizlik oranları artarak insanlar beklediklerini bulamamıştır.

Nüfus yerleşiminde dağınıklık kendisini gösterir. Batı ve kentlerde hızla nüfus artarken doğuda nüfus artışı azalmaktadır. Şehir olarak İstanbul başta olmak üzere en çok göç alan şehirdir. Bütün göstergeler doğrultusunda hareketin algılandığı köylü göçünün gerçekleştiği nüfustur.

Köyde tarla ve hayvanlarını satarak şehirlere gelenler istediklerini bulamamışlardır. Sahip oldukları ile yatırım yapamadıklarından dolayı beklentileri karşılanmamış olup geri dönmek zorunda kaldılar. Ekonomik anlamda beklentiler sıkıntıları beraberinde getirmiştir. Ellerindeki paranın bir kısmını kaybetmelerine neden oluyor.

Göçler ile insanlar için yaşam bulabileceği şehir olarak suç oranında da artış görülmüştür. Nüfusumuzun yüzde 20’ini barındıran İstanbul’da suç işlenmesi genel olarak sıkıntıları getirmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir