İslamiyet’ten Önce Türklerin Kullandığı Alfabeler

Türkler asırlık bir milletin torunları olduğundan dolayı yedi cihana hükmettiği zamanlar olmuştur. Tarih boyunca bir çok alfabe kullanarak bunları benimsemişlerdir. Bir çok dile hakim olarak bunlarda ufak tefek değişiklikler yaparak kendi dillerinde yer vermiştir. Türklerin İslam dinini kabul etmeden önce hangi alfabeleri kullandıklarını inceleyeceği.

Tarihte uzun süren savaş ve fetihler sonucunda bir çok milletin insanları ile beraber yaşama zorunluluğu olmuştur. Kurdukları devletlerde kabul ettikleri 5 farklı alfabe olup bunlardan sadece 2’si İslamiyet’ten önce kullanılmıştır.

Göktürk Alfabesi
Göktürk veya Orhun alfabesi olarak anılır. Türkler tarafından kullanıldığı bilinen ilk alfabedir. Hunlar, Göktürkler ve Türk kavimleri kullanmışlardır. Göktürk alfabesinde 38 harf, dördü sesli olup, sekiz sesi karşılar, geri kalan harfler sessiz harf statüsündedir. İlginç olan ise;ok, ko, uk, ku, ük, kü, nç, nd, gibi heceler kendine has harflerle gösterilir. Sağdan sola doğru yazılır bu alfabe ve bu şekilde okunur.

Uygur Alfabesi
Göktürk alfabesinden sonra kullanılan Uygur alfabesidir. 18 işaret ve sembolden meydana gelir. 4 sesli geri kalanları sessizdir. Sağdan sola yazılış biçimi vardır. Bu yazının katiplerine, bakşı, bakşıgeri veya serbahşı adı verilmektedir.

İslamiyetten sonra Türklerin kullandığı alfabeler;
Arap-İslam Alfabesi
Kiril Alfabesi
Latin Alfabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir