Eski Türk Kurultayları ile TBMM Karşılaştırması

Eskiden ülkenin yönetiminde kurultaylar söz sahibiydi. Alınan kararlar ülke yönetimini bağlayıcı olmaktaydı. Günümüzde TBMM tarafından alınan kararlar ile yönetilmektedir. İki yönetimin arasındaki farklılıklara değinelim. Eski kurultayda halkın söz sahibi olmadığını görebiliriz, devlet adamları ve zengin sınıfın söz sahibi olarak yönetimde kararlar aldığı görülmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kanunlar halkın tamamen özgür iradesi ile seçilmiş kişiler tarafından alınarak yürürlüğe koyulurdu.

Eski Türk kurultayında devletin önde genle isimleri, beyler, toplumun ileri gelenleri söz sahibiydi. Alınan kararın hükümdarı bağlayıcı etkisi yoktu. Kendi istekleri ve düşüncelerine göre kararları şekillendirerek kabul ederlerdi.

TBMM’de halkın özgür iradesi ile seçilmiş kişiler söz sahibi olmaktadır. Kanun önerisinde bulunulur ve oylamaya sunulur, çoğunluğun evet oyu vermesi sonucunda Cumhurbaşkanı’nın onayına sunularak kabul edilirdi. Alınan kararların hükümeti ve herkesi bağlayıcı etkisi olurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir