Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

Akdeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler, Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri Nelerdir turizm kenti olsa dahi bölgede büyük bir kısımda halk tarım işleri ile uğraşmaktadır.

Ülkemizin coğrafi bölgelerinden olan Akdeniz Bölgesi konum olarak Güney batı kısmında yer almaktadır. Suriye ile komşu olup kıyıları denize sınır olmaktadır. Adını Akdeniz kıyı olması ile birlikte almaktadır. Arazi yapısına baktığımız zaman dağlık ve engebeli yerler olması. Bölgede yeryüzü şekillerinden Toroslar dikkati çekmektedir. Bölgenin iklimi olarak yaz aylarınca sıcak ve kurak geçmektedir. Kış ayları ise ılık ve yağışlı bir hava hakim olmaktadır. Bitki örtüsü ise makiler ile kaplı ve arkalarında çukur alanlar etki sağlamaktadır.

Bölgede Tarımsal Olarak Yetişen Ürünler
Buğday: Büyük bir bölümünde halk tarafından yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çukurova bölümünde pamuk ekimi yapılmaktadır.

Pirinç: Hatay Amik Ovası, Kahramanmaraş ve Silifke çevresinde yapılmaktadır.

Pamuk: İlk olarak ekimin yapıldığı yerin başında Çukurova gelmektedir. Türkiye pamuk yetiştiriciliği olarak ülkemizin ihtiyacının %33’lük kısmını karşılamaktadır.

Tütün: Göller ve Hatay çevresinde yapılmaktadır.

Gül: Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılıyor.

Turunçgiller: Kıyı kesimlerinde Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, Dörtyol çevresinde yapılıp ihtiyacımızın %89’luk kısmı buralardan karşılanır.

Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yapılarak tüm Türkiye’nin ihtiyacı karşılanmaktadır.

Haşhaş ve Şekerpancarı: Üretimin yapıldığı yerler Göller Yöresi olmaktadır.

Zeytin ve Üzüm: Kıyı kesimlerde daha çok yapılmaktadır. Bölgede az olup en çok zeytin üretiliciliği Ege Bölgesinde yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir