Toprak Nasıl Oluşur

Yerkabuğundan parçalanan kayaların aşınması ve ayrışası sonucunda fiziksel ve kimyasal etkiler doğrultusunda belli özelliklere sahip olarak toprak oluşur. Bileşimlerde bulunan mineraller parçalanarak elementlere ayrılır. Yavaş yavaş toprak oluşumu başlar ve sonucunda üst katmanda ince bir topraklaşma görülür.

Toprak oluşumunda ilk önce kayaların üst kısımları parçalanarak ufalanması gerekir. Bunlar kimyasal, fiziksel ve biyolojik etkenler sonucunda gerçekleşir. Sıcaklık, donma-erime, akarsu, buzul ve rüzgarların etkileri sonucunda çok daha küçük parçalar haline gelebilir. En önemlisi sıcaklık olup etkisi ile fiziksel parçalanmayı destekler. Sıcaklık ile genleşen taşlar daha kolay parçalanmaktadır.

Canlıların yol açtığı parçalanmaya biyolojik parçalanma denir. Canlılar tarafından salgılanan biyolojik salgılar, organik asit, bitki köklerinin taşların arasına girmesi sonucunda parçalanır. Özellikle bitki örtüsünün zengin olduğu yerlerde çok daha fazla gerçekleşir.

Nem miktarı, sıcaklık ve gelen suların taşları aşındırması sonucunda kimyasal parçalanma gerçekleşir. Kimyasal parçalanma en fazla muson, ekvatoral, okyanusal iklimin olduğu yerlerde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir