Soyadı Kanununun Kabul Edilmesinin Sebepleri

Soyadı Kanunu Neden Kabul Edildi

Soyadı kanunu Osmanlı devletinde kullanılan sistem de “Ahmet oğlu Mehmet” şeklinde kullanılırdı. Miras ve mal mülk paylaşımında oldukça sıkıntılı durumlardan olmuştur. Aynı baba ve kendi isimlerine sahip olan kişilerin resmi işlemleri hep karışıklık olmuştur. Soyadı kanunu hep gerekli olmuştur. Beraberinde getirdiği sorunlar Cumhuriyet döneminde dahi devam etti. Yenilik yapılması için kanun tasarısı hazırlanarak 21 Haziran 1934 yılında çıkartıldı. Dönemin yaşayan vatandaşları artık kimlik sahibi olacaktı kendi soyadlarını kendileri seçme hakkı verildi. Soyadı kanununda gülünç (deli) üstünlük (Atatürk, Komutan, Başkan) gibi şeyler kullanılması yasaklanmıştır.

Tarihte ilk soyadı Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934 tarihinde Atatürk soyadı verilmiştir. Dönemin üstünlük belirtilen tasarılarında (ağa, hacı, hoca, hafız, bey ve paşa) gibi soyadları yasaklandı. Toplum içersinde soyadı kanununda herkes eşit hale getirilmiştir.

Soyadı kanunun gelmesi sayesinde devlet işleri daha düzenli oldu. Miras ve mal mülk paylaşımı takibi iyi şekilde yapıldığı gibi geleceğe yönelik batı Avrupa yasaları örnek alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir