Sindirim Olayı Nasıl Gerçekleşir

Besinler vücudumuza girdiği andan itibaren vücudumuzda bir takım işleme maruz kalırlar. Besinler ayrıştırılarak vücudumuza faydalı hale gelmesi için sindirim sistemi görev üstlenir. Yediğimiz her şeyin vücudumuza yaraması için sindirim gereklidir. Sindirim emilim olarak gerçekleşir. Bağırsaklarımız sindirimde önemli rol almaktadır.

Yediğimiz yiyecekler ilk önce ağızımıza, sonra midemize ve bağırsaklarımıza ulaşır. Yediğimiz yiyeceklerin parçalanarak küçük hale gelmesi sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Besinlerin ufalanması ve küçük parçalar haline gelmesi sindirimin daha kolay sindirmesine yardımcı olmaktadır.

Ağız: Dişler yardımıyla mekanik sindirimin gerçekleştiği yerdir. Lokmalar küçülterek ufalanır. Tükürük sayesinde karbonhidratlarda kimyasal sindirim başlar.

Ağızdan geçen besinler yutak yoluyla yemek borusuna ulaşır.

Yemek borusu: Mukus adı verilen kaygan bir sıvı ile kaplıdır. Yediğimiz yiyecekler yemek borusundan doğrudan midemize ulaşır.

Mide: Kasların kasılıp gevşemesi ile mekanik sindirim midemizde devam eder. Mide asidi ve enzimlerim etkisi midemizde proteinlerin kimyasal sindirime başlamasını sağlar.

İnce bağırsak: Yağların, karbonhidratların, proteinlerin kimyasal sindirime uğramasının ardından buradaki enzimler yardımıyla emilimi başlar. Kimyasal sindirime maruz kalan besinler ince bağırsakta sindirilmeye başlar.

Kalın bağırsak: Su, mineral ve vitaminlerin emilimi gerçekleşir. Sindirilmeyen atıklar ise anüse itilerek vücuttan dışarı atılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir