Rüzgar Çeşitleri ve Özellikleri

Rüzgar yüksek basınç alanı olan YBA‘dan alçak basınç alanı olan ABA’na doğru olan hava hareketleridir. Bu hava hareketleri yatay yönlü gerçekleşmektedir. Bu gerçekleşen rüzgarların hızı ölçülmektedir. Rüzgarın hızını ölçen alete ise anemometre denilmektedir. Bu iki basınç arasında yanı yüksek basınç alanı ile alçak basınç alanı arasında oluşan basınçların farklı olması rüzgara sebep olmaktadır.

Rüzgar 3 çeşide ayrılmaktadır. Bu çeşitler şunlardır:

-Devirli yani mevsimlik rüzgarlar
-Sürekli rüzgarlar
-Yerel rüzgarlar

Mevsimlik Devirli Rüzgarlar

Kara parçaları birbirine komşudurlar. Bu komşu iki kara parçası ile var olan okyanusların ısınma ve soğuma oranları farklıdır. Yıl içinde gerçekleşen bu farklı ısınma ve soğuma oranlarından dolayı mevsimlik yani devirli rüzgarlar oluşmaktadır. Kendi arasından yaz musonu ve kış musonu olarak ikiye ayrılırlar.

Yaz musonları, yazın kara ile okyanus arasındaki ısınma ve soğuma farkına bağlı olarak oluşan rüzgardır. Kış musonu ise kışın gerçekleşen ısınma ve soğuma farkından dolayı meydana gelmektedir. Kış musonları karadan gerçekleştikleri için daha soğuk ve daha kurudurlar.

Sürekli Rüzgarlar

Yıl boyunca sürekli olarak estiği yer değişmeyen rüzgarlardır. Yani gerçekleşen rüzgar yüksek basınçtan ise daima yüksek basınçtan gerçekleşmektedir. Kendi arasında üçe ayrılır. Batı rüzgarları, alizeler ve kutup rüzgarları.

Yerel Rüzgarlar

Bu rüzgarlar bazı zamanlarda yerel havaya göre değişikliğe uğramaktadır. Bu nedenle yerel rüzgarlar adını almaktadır. Meltemler, sıcak yerel rüzgarlar ve soğuk yerel rüzgarlar olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir