Parayı Asurlular mı Lidyalılar mı Buldu
Tarihte paranın bulunuşu ile ilgili çeşitli bilgiler verilmiş olmasına rağmen ikilem arasında tarihçiler kalmıştır. Bugün günümüzde müzelerde sergilenen paraların en eskisi M.Ö. 7. yüzyıllara aittir. Tarihi kalıntılar doğrultusunda Türkiye’nin batı bölgesinde yaşamlarını sürdürmüş olan uygarlık Lidyalılar tarafından bulunduğu belirtiliyor. İlk para niyetine kullanılan altın ve gümüşten yapılmıştır. Şekilleri fasulye tanelerine benzer olup zamanla yuvarlak hal almıştır. Paralar genellikle basıldığı ülkenin krallarının simgesi olmaktaydı. Değerli madenler olan altınlardan üretilerek sahte para basımına karşı önem taşımıştı.
Anadolu’dan tüm Akdeniz ve dünya ülkelerine doğru yayılmaya başlamıştır. Büyük İskender’e ait olan paralar basılmıştır. Zamanla başka krallıklarında profil ve portreleri de paralarda kullanılmıştır. Kağıt para basımında Moğol imparatoru olan Kubilay Han tarafından başlatıldı. Maaşlar artık kağıt para ile ödenerek zamanla kağıt para daha hafif olduğundan dolayı rağbet görmeye başlamıştır. Ülkeler kendilerine ait banknotlar basarak kendi sınırları içersinde değer taşıyan paralarını piyasaya sürmüştür.
Lidyalılar mı Asurlular mı buldu bunlar hep tartışıldı. Asur kralı olan SAnherip’in tarihi kaynaklarda yazılan bilgiler doğrultusunda tanrıdan aldığı ilham doğrultusunda yuvarlak kalıplara bronz ve altın döküp altın motifleri verdiği belirtilmiştir.