Pamuk Nerede Yetişir

Ülkemizde pamuk yetiştiriciliği Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapılmaktadır. GAP projesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi pamuk üretiminde %40’lık kısmı tek başına karşılamaktadır.

Pamuk yetiştiriciliği, en verimli alüvyal toprakta yapılır. Yıl boyunca yüksek sıcağa ihtiyaç duyar, yazın sıcak ve kurak geçen yerlerde yetişirler. Bol suya ihtiyaç duyduğundan dolayı su kaynaklarına yakın olmalıdırlar. Hasat zamanında sıcak ve kurak olması gerekmektedir.

En çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Şanlıurfa ve çevresinde pamuk tarlalarını görebilirsiniz. Ege bölgesinin kıyılarında çöküntü ovalar pamuk yetiştiriciliği için elverişlidir. İklim açısından elverişli olmasından dolayı pamuk yetiştiriciliği yapılır.

Ülkemizde pamuk yetiştiriciliği yapılan iller:
Şanlıurfa ve çevresinde yetiştiricilik yoğun olarak yapılmaktadır. GAP ile desteklenerek toprakların su ihtiyacı karşılanmaktadır. Akdeniz bölgesinde Adana (Çukurova), Hatay, Kahramanmaraş ve İçel çevresinde pamuk üretimi yapılır. Marmara bölgesinde Balıkesir, Bursa, Çanakkale çevresinde yetiştirilir. Doğu Anadolu bölgesinde Elazığ, Malatya ve Iğdır dolaylarında yetiştirilmektedir.

Dünya genelinde pamuk üretimi ABD, Hindistan, Çin, Özbekistan, Türkmenistan ve Mısır önde gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir