Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler Nedir, Nüfus Dağılışını En Etkiler
Ülke üzerinde nüfus dağılışını en çok etkileyen faktörlerden fiziki ve beşeri olmaktadır. Nüfus belirli bir bölge içersinde yaşayan insan topluluğunun sayısı olmaktadır. Ülkemizde sayım TÜİK tarafından yapılmaktadır. Düzenli nüfus sayımı 1927 yılından itibaren yapılıp 1990 yılından 5 yılda bire sayım yapılmıştır.
Nüfus dağılışını etkileyen faktörler fiziki ve beşeri olmaktadır.
Fiziki Faktörler
İklim: Kıyı kenarları ılıman geçerken dağlık ve iç kısımların çetin geçmektedir. Kurak oldukları gibi kış aylarında daha soğuk olması kişilerin ılıman sıcak bölgelere göç etmesine sebep olmaktadır.
Yer Şekilleri: Yaşanılan bölge arazisinin engebeli olması sosyal faaliyetleri engellemektedir. Ulaşım ile birlikte hizmetlerde sorun yaşanmasına sebep olur. Düz alanlara göç olmasına sebep olmaktadır.
Toprak Özelliği: Verimsiz toprak olan kesimlerde tarımcılık yapamayan kişilerin daha verimli alanlara göç etmesi olmaktadır. Kurak topraklar yerine yağış alan verimli olanlar tercih edilmektedir.
Beşeri Faktörler
Sanayileşme: Gelişen dünya ile birlikte sanayileşmenin olduğu yerlerde göç alınarak nüfusun kısa süre içersinde arttığı bilinmektedir.
Tarım: Tarım gelişmesi gösteren yerlerde nüfusunda artış gösterip tarımcılık alanında gelişmelere sağlanır.
Yer altı Kaynakları: Maden, enerji, işletme gibi yerlerin artması ile birlikte iş imkanlarından dolayı bölge göç almaktadır.
Turizm: Nüfusun en yoğun olduğu yerlerden birisi olur ülkeye gelen turistlerin harcayacağı paralardan bir miktarda olsa pay çıkarmaktır.
Ulaşım: Bölgesel olarak dağlık alanlarda kışın ulaşım olmadığı gibi kar yağışı ile birlikte ölümcül olabiliyor kişisel kentsel bölgelere göç etmektedir.