İkinci İnönü Savaşının Nedenleri ve Sonuçları

Birinci İnönü savaşında kazanç sağlayamayan Türklerin güçlenmesinde imkan verilmemiştir. Türk kuvvetlerinin güçlenmesini önlemek adına çalışmalar yapıldı. Eskişehir ve Afyon stratejik bölgesini ele geçirmek adına Sevr antlaşmasını hükümlerini zorla kabul ettirmek istemişlerdir. 3. ve 1. Yunan Kolordusu harekete geçerek Afyonkarahisarı ele geçirerek Eskişehir istikametine doğru yol almışlardır. İsmet Paşa komutasındaki birlikler Eskişehir, güneyde 11, 24, 61’inci Piyade tümenleri birinci hatta; 3ncü piyade tümeni ve 1nci süvari tugayı örtme görevini alarak İnönü mevzilerinde savunmaya geçmiştir.

İkinci İnönü savaşının nedenleri;
Londra konferansı’nda sonuç alınanmış olup itilaf devletlerinin Sevr antlaşmasının TBMM kabul ettirmek için diretmeleri olmuştu.
Yunanlılar, Birinci İnönü Savaşında uğradıkları yenilginin intikamını ve itilaf devletlerinin güvenini kazanmak istemiştir.
Yunan orduları Türk ordularının güçlenmesine izin vermeden harekete geçerek TBMM dağıtmak ve Sevr Antlaşmasının yürürlüğünü sağlamak istemiştir.

İkinci İnönü savaşının sonuçları;
Yunan ordusu silah bakımından üstün olmasına rağmen savaş Türk ordusunun başarısı ile sonuçlanmıştır. Yunan ordusu geri çekilmek zorunda kaldı.
Mustafa Kemal Paşa tarafından İsmet Paşa’ya çekilen telgrafta tebrik edilmiştir.
Türk milleti için büyük bir zafer olup moral kazandırmıştır.
İngilizlerin Orta Doğuda hakimiyeti azalmıştır. Yunanlılara olan güvenleri azaldı.
İngiltere savaşın kaybından sonra TBMM ile ilişkilerini düzetmek için Malta’da bulunan kırk Türk’ü serbest bırakarak ülkelerine geri gönderdi.
Düzenli ordunun başarısı kutlanmıştır.
Anadolu’da mücadeleler Türklerin zaferi ile sonuçlanmasından dolayı Fransızlar geri çekilmiştir.
Savaşı kaybeden Yunanlılar Batı Anadolu’da ordularının gücünü arttırmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir