Heyelan En Çok Nerede Görülür

Heyelanın TDK göre tanımı toprağın çeşitli çevresel faktörlerin etkisi altında kalarak tabanından ayrılarak belirli bir eğim doğrultusunda aşağıya kaymasıdır. Bunlar çevremizde en çok görülen yerlerin dağlık ve eğim olan yerler gösterilmektedir. Dağlık bölgelere sahip olan İzmir, Bartın, Hatay, Gaziantep, Trabzon, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa, Elazığ, Atman, Mersin, İstanbul gibi illerimiz başta olmak üzere yoğun yağış sonucunda toprağın zemini yumuşaması sonucunda yerçekiminin etkisiyle heyelan görülmektedir.

2001 yılına kadar istatistikler doğrultusunda 155 heyelan görüldü. Bunların 19 tanesi Zonguldak, 13 tanesi Giresun, 9 tanesi Kastamonu, 9 tanesi Bingöl de meydana gelmiştir.

Bölge olarak Karadeniz diğerlerine göre daha fazla heyelan görülmüştür. Ana sebebi bölgenin yoğun yağış alması sonucunda toprağın çamurlaşarak kayalardan ayrılarak yer çekimi ve ağırlığının etkisi sonucunda oluşmasıdır. Ülkemizin bir çok yerinde aynı oranda görülmektedir. Yağmurlu dönemlerde heyelana karşı tedbirler alınarak toprak kaymasının önüne geçilebilir. Heyelanların büyük kısmı ilkbahar aylarında meydana gelir. Kış ayından kalma karların erimesi ve yağmurların başlaması sonucunda toprağın kayarak heyelana dönüşmesi an meselesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir