Beslenme Kaynaklarına Göre Akarsular Nelerdir

Akarsuların kaynaklarına göre ayrıştırıldığı zaman 4 ayrı grupta incelenir. Akarsuların kaynaklardan aldığı sular sayesinde hareketlilik sağlarlar.

Yağmur suları ile beslenen akarsular: Ülkemizin sınırları içinde bulunan akarsuların büyük kısmı yağmurların yağması ile beslenir. Yağmur yağdığı zaman dağlardan ve kıyılardan akan suların akarsuya karışarak beslenmesini sağlar. Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Bakırçay, Susurluk ile Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgesi akarsularının bazıları yağmur sularından beslenir.

Kar ve buz suları ile beslenen akarsular: Yükseklerde kar ve buz kütleleri oluşarak sıcakların etkisi sonucunda erimeyerek akarsuları besler. Buradan gelen sular uzun zamanlı olarak akarsulara kaynak sağlamaktadır. Fırat, Dicle, Aras, Kura, Çoruh, Seyhan, Ceyhan, Kızılırmak ve Yeşilırmak bu tip akarsulardır.

Kaynak suları ile beslenen akarsular: Yer altında bulunan su kaynakları olup buradan gelen kaynak suların akması sonucunda beslenir. Karstik arazilerin çoğunlukla etkilenerek Manavgat ve Düden Çayı bu şekilde beslenmektedir.

Gölden beslenen akarsular: Göllerden akan sular doğrultusunda akarsular beslenir.

Karma rejimli akarsular: Çeşitlilik gösteren kar suları,kaynak, göl gibi su kaynaklarından beslenen akarsulara denir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir