Atletizm Tarihçesi ve Kuralları

Atletizm insanların belli bir alan içerisinde yaptığı spor faaliyetleri kapsamında gerçekleşir. Tarihine baktığımız zaman ilk olarak Mısır ve Girit’te görülmüştür. İlk olarak atletizm yarışmaları M.Ö. 1453 yıllarında Yunanistan’da yapıldığı bilinmektedir. Zeka tanrıçası olan Athena adına düzenlenen oyunlar olarak tarihte yer almaktadır. Dünyanın en eski Atletizm oyunları Yunanistan2da yapılmıştır. Tanrıların onuruna düzenlenen yarışmalarda sporcular hız koşuları, silah, atlarla, meşalelerle koşulan yerlerde birbirleri ile yarışmışlardır. Eski Romalılar ve Meksikalılarında yer aldığı mücadele dönemi olmuştur.

Atletizm sporunun alt dalları;
Koşu
Uzun atlama
Üç adım atlama
Yüksek atlama
Sırık ile yüksek atlama
Cirit atma
Çekiç atma
Gülle atma

Atletizm Kuralları
Sürat yarışları: Geniş bir alan içerisinde kişiler koşu yapmak için hazırlanır. Gerekli olan kulvarlara geçtikten sonra hazır ol komutu ile koşu için kendisini hazırlar. Atışla birlikte kulvardan fırlayarak koşu olarak birbirleri ile mücadele ederler. Koşu sırasında yaptıkları hareketler doğrultusunda koşmaya devam etmektedirler.

Engelli yarışlar: Erkekler için 10kg, kadınlar için 8kg ağırlığa sahip engellerin üzerinden atlayarak yaptıkları yarıştır. Yükseklikler ortalama 1.06 ile 0.914 metre arasında olurken, kadınlarda 0.762 metre yüksekliktedir. Koşu sırasında 10 tane engel koyularak aşılması gerekmektedir.

Çekiç ve gülle atma: Birincisi 2.145 metre, ikinci 2.50 metre çapına sahip daire içinde sporcu kendi etrafında dönerek çekiç ve gülleyi fırlatır. Daire dışına çıkmadan atışını gerçekleşir. Çember dışına çıkması için ilk önce atan kişinin attığının yere düşmesi beklenmektedir. Hesaplamalar yapılarak kaydedilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir