Bilinçli Bir Tüketici Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir

Bilinçli tüketici alışveriş yaparken nelere dikkat edeceğini bilerek hareket eder. Tüketici mahkemeleri tarafından kendisine verilen hakları bilip alışverişte yaşayacağı sorunları çözebileceği mercilerin olduğunu bilmektedir. Evin bütçesini aynı zamanda koruyarak zamanında alışverişini yapar. Sorunlarını ihmal etmeyip sorunların giderilmesinde aktif olarak görev üstlenmektedir.

İlk olarak bilinçli tüketici ihtiyaçlarının tespit ederek liste yapar. Piyasa araştırması doğrultusunda alacağı ürünün kalitesi ve bütçesine uygun olup olmadığını öğrenir.

Alınacak ürünler besin hammaddesiyse eğer üretim ve tüketim tarihlerini gözden geçirmektedir. Dayanıklı olup olmadığını, TSE damgasının varlığını kontrol eder. Mekanik ise garanti belgesinin olup olmadığını öğrenmektedir. Bozuk ve hatalı ürünlerin tespitin yaparak her ihtimale karşılık fiş ve fatura talep etmelidir. Tüketicilerin haklarını savunmak için gerekli olan belgeleri ellerinde tutmaktadır.

Ürünü teslim alması ile belge imzalar, imzalatır ve kopyası kendisinde bulunur. Sorunları ortadan kaldırmakta işlemler yaparak öğrenir. Sözleşme metninde yer alan maddeleri okuyarak kendisinin mağdur olmasını önlemektedir.

Satıcının adı, ünvanı ve adresi,
Sözleşmenin düzenlendiği tarih (Sözleşmeye geçmiş tarih atılması cayma hakkını ortadan kaldırdığından geçmiş tarih atılmadığından emin olunuz.)
Satın alınan malın cinsi ve miktarı,
Malın teslim tarihi, (malı teslim almadan tarih atmayınız)
Malın peşin fiyatı, taksitli fiyatı ve faiz oranı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir