Beyin Göçü Nedir

Eğitim aldıkları ülkede beklentilerinin karşılanmaması, iş imkanlarının olmayarak yaşamları için yetersiz alt yapının olmasından dolayı çalışmak için başka ülkelere göç edilmesine denir. Beyin göçünde aktif rol üstlenen ülkesinde eğitim gören kişilerin başarılı olup burada iş imkanı bulmayarak bunu başka ülkelerde değerlendirmek istemeleri olmuştur. Mühendis, doktor gibi vasıflı kişilerin daha gelişmiş ülkelere göç etmesine beyin göçü denir.

Terk edilen ülke için göç olumsuz etki yaratır. Ülkenin kalkınması ve yönetiminde zamanla eksiklikler görülmektedir. Beyin göçünden dolayı gelişmiş ülkeler daha çok gelişerek ekonomik anlamda önemli gelişmeler sağlar. Göç kaybına uğrayan ülke için işlerini yaptırmak için dış ülkelerden satın almak zorunda kalıyor. Yetersiz imkanlardan dolayı beyin göçü aktif şekilde görülür. Günümüzde gelişmemiş ülkelerde daha çok olmaktadır.

Orta Çağ Avrupa’sında dini, siyasal, bilimsel nedenlerden dolayı beyin göçü görülmüştür. II. Dünya Savaşında bilim insanları Hit’lerden kaçarak ABD’ye göç etmişlerdir. Amerika’nın bilimsel olarak gelişmesinde beyin göçü oldukça etkili olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir