Ayıkla Pirincin Taşını Deyiminin Hikayesi ve Anlamı

Karışıklık ve işin içinden çıkılmaz hale geldiğimiz zaman durumu anlatmak için kullanılan deyimdir. Örneğin Ali’nin söylediği yalanlar bini aştı şimdi çık çıkabilirsen işin içinden söyleyerek anlatılır. Durup dururken söylenmez, kişi yaptıkları hatalardan dolayı darda ve zorda olduğu zamanlarda genelde kullanılır.

Hikayesi
Mehmet uzun zamandır çalışan ama parasını harman vurup savuran birisidir. Parası yetmediği zamanlar aldığı kredi kartını kullanarak harcamalarına aralıksız devam etmektedir. Yemeğe giderken dahi her zaman cömert davranarak hesabı kendisi ödemek için elinden geleni yapar. Aldığı maaş iyi olsa da fazla harcamaları onun için zorlu olacaktır. Başkalarına imrenerek onların yaptıklarını yapmaktan asla geri kalmaz.

Hayatını başkalarının yaşamına göre şekillendirmesinin hiç doğru olmadığını benimsemesi gerekmektedir. Bunları yapmasından dolayı doğru bir yaşama ulaşamayacağı ortada olmaktadır. Zamanla kredi kartının ekstreleri ve ödemeleri geldiği zaman sıkıntıya girdiğini hissetti. Bir türlü altından kalkacağını düşünmüştür ama istediği gibi beceremedi. Elinde sonunda kaybettiklerinin haddi hesabı olmamıştır. Zamanla işin içinden çıkamadığı gibi parasının yetmediğini anlamıştır. Sonra derdini yakın dostu Ahmet’e anlatır. Durumun vahiy olduğunu kısa sürede kredi kartının paransın ödemesi gerektiğini dile getirir. Ahmet o ara düşünürken Ali olacak iş mi, ayıkla şimdi pirincin taşını der.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir