Osmanlı Devleti Neden Batıya Doğru Genişledi

Osmanlı beyliği tarihte önemli beyliklerden biri olarak harekete geçmiştir. Devlet olduğu dönemlerde yükselişe geçerek sınırlarını genişletme ihtiyacı duymuşlardır. Anadolu toprakları verimli olduğu gibi üç tarafının denizlerle çevrili olması cezp etmiştir. Batıya doğru sınırlarını genişleterek vatan topraklarına baştan sona sahip olmak istemişlerdir.

Marmara Bölgesinde Büyük Bizans imparatorluğu bulunmaktaydı. Şehirlerinden biri olan Bursa, 1326 tarihinde Osmanlı Beyliğince fethedildi. Bursa’nın alınmasıyla burası başkent ilan edilmiştir. Kurucu Osman bey gerçekleştiğini göremeden vefat eder. Orhan Bey tahta çıkarak babasının hayalini gerçekleştirerek ülke topraklarına katmıştır. Bursa’nın alınmasıyla batıya doğru ilerleyiş kolaylaşarak hızlanmıştır.

Osmanlı Devletinin batıya ilerlemesinin en başlıca sebebi batısında Büyük Bizans İmparatorluğunun bulunmasıydı. Toprak bütünlüğünü tehdit ettiğinden dolayı ilerleyiş görülmüştür. Tehdidi ortadan kaldırmak için harekete geçmiştir. Bizans İmparatoru olan III. Andronikos ordusu ile Osmanlı ordusuyla Pelekanon’da karşı karşıya gelerek 1329 yılında Bizans mağlup edilmiştir.

Osmanlı Devleti için tek tehdit olan Bizans, İstanbul’un fethi ile tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir