Nesli Tükenen Hayvanlar Hangileridir

Dünya’nın varoluşundan bugüne kadar birçok canlı yaşamlarını sürdürmeyi başarmış, birçoğunun ise nesilleri tükenmiştir. Dünya doğal bir denge ve uyum içerisindedir ve bu doğal denge içerisinde bazı canlıların yok olması bu dengenin bir parçasıdır. Fakat insanoğlu işin içine girdiğinde bu doğal dengenin etkilenmemesi elde değil.

İklim değişiklikleri, depremler doğal afetler dünyanın doğal birer unsuruyken, insanoğlunun faaliyetleri dünya üzerindeki canlı türlerinin tükenmesinde etkili bir rol oynamıştır. Şehirleşme sanayileşme gibi faaliyetler diğer canlıların doğal yaşama alanlarını kısıtlamıştır ve en başından itibaren doğrudan avlanma birçok canlının neslini sona erdirmiştir.

Dünyada bugüne kadar yaşayan beş yüzden fazla canlının(Hayvanlar) nesli tükenmiştir.

Dinozorlar: dinozorlar 160 milyon yıl kadar kara hayatına egemen olmuş canlı türüdür. Yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce görüldüğü düşünülmektedir. 65 milyon yıl önce birçok dinozor türünün nesli tükenmiştir.

Mamut: Fil ailesinin nesli tükenmiş bir cinsidir. 4,5 m boy ve 8 ton ağırlığa kadar varan mamutların son türleri MÖ 1700 yılında yaşamıştır.

Hazar kaplanı: Kedigiller familyasından olan hazar kaplanı veya diğer adıyla Turan kaplanının soyu 1970’li yıllarında tükenmiştir.

Moa: Yeni Zelanda’nın ormanlarında ve ovalarında yaşamını sürdürmüş olan bu tür yaklaşık 7 milyon yıl kadar neslinin devam ettirmiştir. Deve kuşunu andıran boynu uzun, başı küçük, gagası sağlam ve bacakları güçlü uçamayan kuş türüdür. Bazılarının boyu 3 metreyi aşarken bazıları bir hindiden iri değildir. Moaların 17. Yüzyılın sonlarına doğru yok olduğu küçük yapılı olan türlerinin ise daha uzun sure varlığını sürdürerek 19. Yüzyıla kadar ulaştığı düşünülmektedir.

Tanzanya kaplanı: Tanzanya kurdu Avustralya’ya özgü bir etçil keselidir. 20 yüzyılda soyu tükenmiştir. Avustralya da soyu tükenen türlerden en büyüğü ve en ünlüsüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir