Atmosfer Olmasaydı Neler Olurdu

Atmosfer dünyamızın etrafını saran gaz ve buhardan oluşmuş tabakadır. Atmosferin uzayda uçuşup gitmemesi için yer çekiminin etkisinde kalarak dünyamızın etrafını kaplayan küre halini almıştır. Dünyanın dışını tarih boyunca sararak canlıların yaşamlarını devam ettirmesini sağlamıştır. Atmosferin yerlere göre basınç, yoğunluk gibi değişiklik ölçülerde farklılık sağlar. Dünyamızın atmosferi oldukça ilginç olduğu kadar eşsizdir. Atmosferin basıncı yukarı çıkıldıkça azaldığından dolayı 5km yükseklikte %50 daha azdır. Gaz kütlesinin ağırlığı olup yeryüzüne yakın bölgelerde basınç oranı fazladır.

Atmosfer Olmasaydı Ne Olurdu
Atmosfer gaz tabakasından oluştuğundan dolayı güneşten gelen ışınları süzerek yeryüzüne inmesini sağlar.

Atmosfer dünyamızı çevrelemeseydi eğer hava sıcaklıkları çok daha yüksek olarak küresel ısınmanın etkisi onlarca kat fazla etkisi görülür. Kutuplarda bulunan buzullar eriyerek deniz seviyesi bugünkünden metrelerce daha fazla yüksekliğe ulaşırdı.

Güneşten gelen ışınlar sadece düştüğü noktaları ısıtırdı başka yerler ısınmazdı.

Uzaydan gelen nesneler atmosfere girdiği zaman sürtünme olmayacağından dolayı parçalanmaz bu yüzden dünyamız tehlikeye açık olurdu. Her gün onlarca küçük meteor parçası dünyamıza çarpmaktadır.

Gaz ve oksijen uçucu olduğundan dolayı nefes almak için oksijen alamazdık.

İklimler oluşmaz sıcaklık dağılımı eşit yaşanmazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir